Izmir köftesi
(gehaktballen met tomatensaus)
1 ui
4 takjes peterselie
3 el bloem
3 el olijfolie
½ pak gezeefde tomaten à 250 g
3 el olijfolie
½ pak gezeefde tomaten à 250 g
2 tl bouillonpoeder
½ tl gemalen komijn (djinten)
½ tl gemalen komijn (djinten)
Voorbereiden
Ui pellen en ¾ deel fijnraspen. Rest van ui fijnsnipperen. In kopje peterselie fijnknippen. In kom gehakt doen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: geraspte ui, peterselie, paneermeel, zout, peper en paprikapoeder. Goed door elkaar mengen. Van gehakt kleine balletjes ter grootte van walnoot vormen. Op bord bloem strooien. Balletje erdoor wentelen.
Bereiden
In braadpan olie verhotten. Gehaktballetjes in ± 6 minuten rondom bruin en gaar bakken. Intussen schaal voorverwarmen. Gehaktballetjes in schaal scheppen en warm houden. Door bakvet roeren: gezeefde tomaten, 1 dl water en bouillonpoeder. Zonder deksel op pan op hoog vuur tomatensaus ± 3 min. inkoken tot dikke saus. Af en toe roeren. Gemalen komijn erdoor roeren. Beetje saus over gehaktballetjes schenken. Gesnipperde ui erover strooien. Rest van saus overdoen in sauskom. Lekker met rijst.
* U kunt ook rundergehakt nemen
Het recept is afkomstig uit de Tip Culinair of de Allerhande toen de kinderen klein waren. Bij het overtypen realiseerde ik me dat ik het nooit zo gemaakt heb.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten