vrijdag 23 december 2011

Paté

Sommige dingen maak ik niet zo vaak; paté bijvoorbeeld.

Gisteren maakte ik een paté met champignons en pistachenoten. Uit gemakzucht kocht ik half-om-halfgehakt (750 gr). Gekruid met 12 gr zout, 1 gr peper en 1 gr piment. Gemengd met kruim van 2 sneden brood, 1 ei, 250 gr drooggebakken champignons en 50 gr pistachenoten. Goed kneden en in een patéschaal aandrukken, afdekken met plakjes vetspek. In de oven op 180° in een braadslee met kokend water tot een kerntemperatuur van 65°. Dit duurt ongeveer 75 minuten. Daarna liep de kerntemperatuur op tot 74°.
Er was veel vet en vleesgelei vrijgekomen. De smaak was gelukkig wel goed en de paté was uiteindelijk niet te droog geworden.
Achteraf teruglezend over eerdere - beter geslaagde - bereidingen: koelen tussen de verschillende handelingen, zodat de vleesmassa koud blijft. De keren dat ik een paté op lage temperatuur (85°) in de oven heb gemaakt kwam er ook minder vet en gelei uit. Dan duurt het uiteraard wel langer: zo'n 3 uur.

Je zou dit overigens ook een gehaktbrood kunnen noemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten