Vandaag erwtensoep gemaakt.Deze smaakte prima, maar ik was vergeten aan het eind nog verse peterselie en selderie toe te voegen.
Ik heb 2 Weck-potten van 1 l gevuld met soep en 90 minuten bij 100° C ingemaakt. Over enige weken moet het resultaat blijken. Ten eerste natuurlijk het effect op de smaak en ten tweede of het inmaken goed is gegaan en er geen bederf is opgetreden.
Het grootste risico is het optreden van botulisme. C. botulinum is een sporevormende bacterie, die de sterilisatie als spore kan doorstaan en na afkoeling weer kan gaan groeien. De bacterie vormt geen gas en tast de smaak niet aan, zodat aan het ingemaakte product niets opvalt. Na een dag treden verlammingsverschijnselen op, die niet behandeld tot de dood leidt. Botuline -het toxine dat de groeiende bacterie maakt- wordt bij verhitten gedurende 10 minuten boven 80° C onschadelijk gemaakt.
Bron: http://www.fda.gov/Food/FoodSafety/FoodborneIllness/FoodborneIllnessFoodbornePathogensNaturalToxins/BadBugBook/ucm070000.htm
Geen opmerkingen:
Een reactie posten