woensdag 2 januari 2019

Kweeperenjam

Het experiment om membrillo te maken was mislukt: ik had de pasta na het drogen in de oven laten staan en de volgende dag de oven voorverwarmd om broodjes af te bakken; mijn dochter waarschuwde mij vanwege de rook uit de oven. De schade viel meee: met name de randen waren verkoold. De smaak viel uiteindelijk tegen.

Bij de Marokkaanse winkel zag ik eergisteren mooie kweeperen liggen en kocht er 2. Ik wilde er jam van maken. (Zie bijvoorbeeld dit recept: http://www.sbcanning.com/2011/11/another-look-at-quince-preserves-with.html).

De schillen en klokhuizen kookte ik apart in een pannetje; de schoongemaakte kweepeer maalde ik in de keukenmachine grof en kookte die met 1 liter water in de snelkookpan. Helaas bleek de keukenwekker geen geluid meer te maken na de verstreken tijd, zodat de beoogde 20 minuten veel langer werden. De kweepeerstukjes hebben daardoor geen beet meer.

Vandaag kookte ik de jam (ca 1,5 liter inclusief het vocht van de apart gekookte schillen en klokhuizen) met het sap van 1 citroen en 500 g geleisuiker speciaal. De afgevulde potjes steriliseerde ik nog 10 minuten op 90° C.

Dit is het resultaat:



De jam is fraai gegeleerd, de smaak is prima zo!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten