vrijdag 1 juli 2016

01-07-2016


Bessara
Crèmesoep van gedroogde tuinbonen

250 g gepelde gespleten gedroogde tuinbonen, een nacht geweekt
3 hele tenen knoflook
2 kippenbouillontabletten
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel paprikapoeder
flinke snuf rood chilipoeder
zout
Opdienen met extra vergine olijfolie; 2 citroenen in vieren

Was de geweekte bonen en laat ze uitlekken, doe ze in een pan met de knoflook en 1½ liter water. Laat ze afgedekt een uur op laag vuur koken. Verkruimel de bouillontabletten bij de bonen en kook ze nog een halfuur, tot de tuinbonen uiteenvallen.
Stamp de bonen nog in de pan met een stamper fijn en voeg komijn, paprikapoeder, chilipoeder en zo nodig zout toe, bedenk wel dat de bouillontabletten al zout zijn. Roer goed en laat de soep nog een paar minuten koken. Kook hem voor een dikker resultaat nog een paar minuten in de open pan.
Geef aan tafel de olie door zodat ieder wat op zijn soep kan druppelen en geef de partjes citroen om erboven uit te knijpen.

Claudia Roden. Duizend-en-één smaken. Pag. 83

De soep viel deze keer wat dun uit, maar was wel heel lekker.



Een kliekje van afgelopen dinsdag.


Shakshouka
(gebakken paprika’s en tomaten met ei)

2 uien, fijngehakt
3 eetlepels neutrale, plantaardige olie
2 groene of rode paprika’s, in kleine stukjes
1 verse, hete chilipeper, van zaad ontdaan en in dunne ringetjes gesneden (naar keuze)
4 tomaten, ontveld en fijngehakt
zout en peper
4 eieren
 
Fruit de uien in de olie goudbruin. Doe de paprika’s en de chilipeper erbij en bak tot ze zacht zijn. Voeg de tomaten toe en laat alles 10 minuten sudderen. Breek de eieren op de groenten en laat ze in 3 - 4 minuten stollen. Serveer direct, met brood.

bron : Claudia Roden. De Joodse keuken : Achthonderd authentieke recepten uit de diaspora.

Ik deed er ook nog een fijngesneden venkelknol bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen