woensdag 29 juni 2016

Tajine van kalfsschenkel met tuinbonen en artisjokken

Naar een recept van Claudia Roden. In de Nederlandse titel staat peren, in de Marokkaanse titel doperwten (jelban).

Ik gebruikte tuinbonen en geen koriander (daar houden vrouw en dochter niet van). Ik gebruikte ook maar 1 kalfsschenkel: meer dan genoeg vlees. Ook de bereiding ging iets anders. Ik vond het heel lekker (en vrouw en dochter ook).




Tajine van kalfsschenkel met artisjokken en doperwten
tagine bil korni wal jelban

50 g boter of 3 eetlepels zonnebloemolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst of ragfijn gesneden
½ theelepel gemberpoeder
½ theelepel saffraandraadjes
4 dikke kalfsschenkels
zout en zwarte peper
1 pak van 400 g diepvries artisjokbodems, ontdooid
sap van ½ citroen
schil van ½ - 1 ingemaakte citroen (naar keuze)
400 g jonge doperwtjes (schoon gewicht) of ontdooide doperwten
bos koriander, fijngesneden
8 groene olijven (naar keuze)

Verhit de boter of olie in een braadpan. Doe ui, knoflook, gember en saffraan erin met de schenkels. Smoor ze 15 minuten op laag vuur in de gesloten pan; keer het vlees eenmaal.
Overgiet alles met ruim water, voeg zout en peper toe en stoof het vlees 1 ½ - 2 uur in de gesloten pan tot het gaar is en van het bot loslaat. Voeg zo nodig meer water toe zodat het vlees onderstaat en roer af en toe om aanzetten te voorkomen. Neem tegen het eind van de bereiding het deksel eraf zodat de saus kan inkoken.
Voeg de doormidden of in vieren gesneden artisjokbodems, het citroensap en de in reepjes gesneden citroenschil toe en laat nog 5 minuten sudderen. Doe de doperwtjes, koriander en eventueel olijven erbij en stoof nog 5 minuten tot de groenten gaar zijn. De saus moet dik zijn ingekookt.

Bron: Claudia Roden. Duizend-en-één smaken. De keukens van Marokko, Turkije en Libanon. pag 108

Geen opmerkingen:

Een reactie posten