zaterdag 11 januari 2014

Zuurkool

Gisteren aten wij het laatste portie zelfgemaakte zuurkool. Ik maakte er zalm bij naar dit recept. Dit recept is, denk ik, een variant van een oud Allerhande recept, dat ook op internet is terug te vinden.

Zelf zuurkool maken is niet moeilijk. Er is heel veel (soms onjuiste en/of tegenstrijdige) informatie op internet te vinden. De aardigste geeft ik hier (van 4:10 tot 6:30), hier (hoofdstuk 5.6.2. the sauerkrautproces) en tenslotte hier.

Ik maakte nieuwe zuurkool. Ik kocht een biologische witte kool. De buitenste bladeren doe ik weg. Daarna spoel ik de kool af. Ik haal 2 grote bladeren er af, de rest van de kool snijd ik in vieren. Ik snijd de kern eruit en snijd de kwarten in zo dun mogelijke reepjes. (Met een schaaf of mandoline lukt het mij niet, met een gewoon keukenmes wel). Ik meng de reepjes met zout (15 g per kilo kool) en kneed dat tot er vocht vrijkomt en de koolreepjes wat slap worden. Daarna doe ik de koolreepjes (met het vrijgekomen vocht) in de zuurkoolpot. (Het kan ook in een glazen bokaal of iets dergelijks, mits de zuurstof zo veel mogelijk wordt buitengesloten. Ik kocht mijn zuurkoolpot (van 2 l ) hier). Ik stamp de kool goed aan met een houten stamper. De bedoeling is dat er voldoende vocht vrijkomt om de kool onder te laten staan. Dan de koolreepjes afdekken met de hele koolbladeren en de stenen erop.
Kennelijk is de kool uit de supermarkt toch wat droog, ook nu moest ik er zout water bijdoen (50 g op 1 l) zodat ook de stenen onder de pekel staan.

De pot staat nu in de woonkamer, daar is de gemiddelde temperatuur hoger dan in het halletje (± 13°C).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten