zondag 12 januari 2014

Experiment

Zelf yoghurt maken is makkelijk en geeft erg lekkere yoghurt.

Er is wel een probleem: je moet tenminste iedere week nieuwe yoghurt maken. Met name als je op vakantie wilt gaan is dat een probleem.

De oplossing staat hier.

Dat vraagt om een experiment: Ik vroor op 28/11/2013 3 eetlepels zelfgemaakte yoghurt in. Gisteren maakte ik daar weer yoghurt mee en het resultaat was goed. Normaal gebruik ik 1 dessertlepel yoghurt voor 1 l melk, maar omdat in het voornoemde artikel staat dat de kwaliteit van de cultuur achteruitgaat, zodat je meer moet gebruiken, nam ik 3 eetlepels. Dat is iets te veel: de yoghurt was nu wat geschift, gelukkig niet ten nadele van de smaak, en hopelijk straks ook niet ten nadele van het voortkweken.

zaterdag 11 januari 2014

Zuurkool

Gisteren aten wij het laatste portie zelfgemaakte zuurkool. Ik maakte er zalm bij naar dit recept. Dit recept is, denk ik, een variant van een oud Allerhande recept, dat ook op internet is terug te vinden.

Zelf zuurkool maken is niet moeilijk. Er is heel veel (soms onjuiste en/of tegenstrijdige) informatie op internet te vinden. De aardigste geeft ik hier (van 4:10 tot 6:30), hier (hoofdstuk 5.6.2. the sauerkrautproces) en tenslotte hier.

Ik maakte nieuwe zuurkool. Ik kocht een biologische witte kool. De buitenste bladeren doe ik weg. Daarna spoel ik de kool af. Ik haal 2 grote bladeren er af, de rest van de kool snijd ik in vieren. Ik snijd de kern eruit en snijd de kwarten in zo dun mogelijke reepjes. (Met een schaaf of mandoline lukt het mij niet, met een gewoon keukenmes wel). Ik meng de reepjes met zout (15 g per kilo kool) en kneed dat tot er vocht vrijkomt en de koolreepjes wat slap worden. Daarna doe ik de koolreepjes (met het vrijgekomen vocht) in de zuurkoolpot. (Het kan ook in een glazen bokaal of iets dergelijks, mits de zuurstof zo veel mogelijk wordt buitengesloten. Ik kocht mijn zuurkoolpot (van 2 l ) hier). Ik stamp de kool goed aan met een houten stamper. De bedoeling is dat er voldoende vocht vrijkomt om de kool onder te laten staan. Dan de koolreepjes afdekken met de hele koolbladeren en de stenen erop.
Kennelijk is de kool uit de supermarkt toch wat droog, ook nu moest ik er zout water bijdoen (50 g op 1 l) zodat ook de stenen onder de pekel staan.

De pot staat nu in de woonkamer, daar is de gemiddelde temperatuur hoger dan in het halletje (± 13°C).

vrijdag 3 januari 2014

Met z'n tweeën

Na de periode met feestdagen met familie aten mijn vrouw en ik weer met z'n tweeën.

Ik maakte kabeljauw met zwarte spaghetti, geïnspireerd op dit recept.


Er bij een salade met rucola, venkel en sinaasappel.


We dronken een Fiano di aquafredda op advies van de slijter en die was heel lekker (erbij).

donderdag 2 januari 2014

Bijsluiter



2014

Ik moest naar de stad.

Helaas begon het steeds harder te regenen; ik had er geen rekening mee gehouden en dus geen regenkleding bij me.

De winkel waar ik koffiebonen wilde kopen bleek gesloten: inventarisatie.

De bibliotheek bleek verbouwd. Ik kon er niet de weg vinden, en ook niet vragen: tot 12.00 uur moet je het zonder hulp doen. Zolang wilde ik niet wachten. Is de 1e etage nu hetzelfde als de 2e verdieping? Gelukkig vond ik de 2 boeken waarvoor ik naar de bibliotheek moest, al moest ik enige alfabethische-lexicografische principes negeren. De afdeling kookboeken kon ik niet vinden.

Daarna ging ik naar de toko. Deze was om onduidelijke reden dicht. Misschien dat er iets op het briefje aan de deur stond, maar zonder bril kon ik het niet lezen.

Zeiknat fietste ik naar de DEKA. Daar kon ik wel wat boodschappen doen.

Uit de DEKA gekomen bleek het niet meer te regenen.