Uit de groenten en fruitkalender kon ik opmaken dat het
seizoen van september tot december loopt. Elders zag ik een recept voor
vijgenjam, waarin begin oktober wordt genoemd.
De vijgen zagen er goed uit. Het restje vijgenjam, dat ik
nog van onze vakantie in Italië over had, was toch gaan schimmelen. Dus ik
moest vijgenjam maken.
Ik kocht 500 g vijgen, sneed ze in kleine stukjes en
mengde het met 250 g geleisuiker speciaal van van Gilse en sap van een halve
citroen en liet dat een nacht macereren.
Vanochtend steriliseerde ik 4 jampotjes van 220 ml 10
minuten in de oven op 120° C, samen met de jamtrechter. De deksels kookte ik 10
minuten uit, samen met de soeplepel (en een garneerpincet om de deksels uit het
kokende water te vissen; op Amerikaanse sites zie je handige staafjes met een
magneet daarvoor (hier bijvoorbeeld), maar die heb ik nog niet kunnen vinden hier).
De gemacereerde vijgen kookte ik 1 minuut; daarna vulde
ik de potjes ermee; 3 potjes en nog een klein schepje voor het vierde potje.
Over smaak en houdbaarheid hoop ik later te berichten.
Deze website en deze zijn een bezoek waard.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten